29 Şubat 2012 Çarşamba

Bit Yeniği...



       Evet arkadaşlar yine bir çok kişinin karşılaştığı ve "Bu ne lan? " demekle geçindiği bir konuya parmak basalım... O kadar cesur yazar varya , sözde aydın ... Siz yiyin arkadaşlar birbirinizi , biz gerçekleri anlatmaya devam edelim...
     
       Yukarıda görmüş olduğunuz başvurunuz reddedilmiştir ibaresi ile bir çok kez karşılaşmışsınızdır.  Genellikle iyice incelenmeyen bu durumlardan bazı sonuçlar çıkartmak istiyorum ki , GÖZLERİNİZ AÇILSIN!!!

       İlanda diyor ki , (kısaca) Avrupa'daki şirket mevkilerinde konumlandırılmak üzere yeni mühendis programlarına dahil etmek üzere mühendisler aramaktalarmış....  Bunun yanında yerel ve bölgesel anlamda  atamalardan oluşan pratik yönetsel tecrübeleri de sağlamlaştırmak istiyorlarmış , böylelikle oradaki yönetim rolünü üstlenecek kişiler yetiştirme amacındalarmış. İstedikleri özellikler:

-Hatırı sayılır bir üniversiteden  , makine , kimya ,gıda , elektrik mühendisliklerinden mezun olması,
-Maksimum 3 yıllık iş tecrübesi
-İngilizce ve Türkçe dillerinde mükemmel iletişim yeteneğine sahip olmak
-Seyahat edebilme konusunda her hangi bir bağlayıcı durumun olmaması

Senden bireysel olarak istedikleri:

-Takım çalışmasına yatkın
- Problem çözme tekniklerinde oldukça başarılı yeteneklere sahip olması
-İnisiyatif sahibi olabilen , esnek çalışma saatlerine uyum sorunu çekmeyen
-Uluslararası atamalara açık
-Deney odaklı , kişisel gelişime ve bilgi edinmeye açık , meraklı
-Güçlü iletişimsel (sosyal) ve kişilerarası  ilişkilere sahip olması(pasif olmaması)


Diğer tarafta ise sadece Firma'nın tarihçesi bulunmaktadır. Buna değinmeme gerek yok....


Burada asıl değinmek istediğim konu bana verilen ret cevabı ve içeriğidir...:

Bu ilana 23.01.2012 pazartesi günü başvurmuştum , gelen ret cevabı ise 29.02.2012 tarinde şahsıma ulaştı. Aradan bir ay geçti.

1-) 1ay  içinde bana yapmış oldukları değerlendirme sonucunda  iş tecrübemi yetersiz bulmuşlar. Peki 1.5  senelik iş tecrübesine sahip biri olarak  , ilanda zaten istenen tecrübe seviyesi 3 sene ve az değil miydi?
2-). Yönetici adayı arayan bir firma , 1.5 senesini yöneticiliğe vermiş birine nasıl böyle bir tepki gösterebiliyor da reddediyor? Bu benim Cv'm de açıkça belirtilmiş olarak bulunmaktadır.
3-)İngilizce yeterliliğim konusuna ise hiç giremeyeceğim. Çünkü bu ilanı veren kişiler , ne yazılı , ne sözlü ingilizce mülakata beni almadan  , hemen kararlarını vermişler... Sanırım kendileri de bu sisteme yeniler  , ek olarak kendi hazırladığım ve siteye yüklediğim  tamamı ingilizce Cv'yi görememişler (Öylesineymiş gibi bakmışlar başvuruma demek bu)....
3-) Endüstri mühendisiyim ve yukarıdaki kriterlerden hangisinin bana uymadığına baktığımda...:

-İstedikleri mühendislik alanları... ( Endüstri mühendisliği mesleğini tam olarak bilmeyen adamlara da bunu anlatmak oldukça güç ) Bu şuna benzemiş , okuldan daha yeni mezun olmuş bir makine mühendisinin önüne koymuşlar CNC tezgahını hemen bakımını yap , iş akış şemasını çıkart. Adam daha işi bir öğrenmeden nasıl yapsın bunların hepsini ? Araştırmadan...Anasının karnından o iş için doğmuş gibi(sanki) . Zaten kendileri de bu iş için ön eğitim verileceğini belirtmişler. Endüstri mühendisi olmam yüzünden mi bu ret cevabı veriliyor ? Demek bu ilanı veren kişilerin endüstri mühendisliği hakkında bir bilgisi yok...

-En önemli soruna geldik arkadaşlar ... Hatırı sayılır bir üniversite... Hatırı sayılı üniversite kadar taş düşssün kafanıza. Daha önce de belirttiğim gibi sadece ezbere dayalı olan ÖSS sınavından (inkar etmeyin , şurada mitoz nedir desem kalakalacak çok arkadaş var , eminim , ama öss sınavınız  zamanında biliyordunuz. Bu sistemin kafada gereksiz bilgi birikimi yapmasının da bir sonucudur.) , ortaya çıkan tabloda , BU APTALDIR , BU ZEKİDİR gibi bir eleme uygulamasına bir destektir bu durum!!!YARATICILIK VE İSTEDİĞİNİZ NİTELİKLERİN BELİRLENDİĞİ BİR SINAV (terliksi hayvanın kamçısı benim zekamı ölçüyor...) , SAYIN İNSAN KAYNAKLARI MÜDÜRLERİ!!! Bu şuna benziyor ; mitozu bilen adamda kesin yöneticilik yeteneği vardır... ÇOK KOMİK!!! Evet , siz de mitoz sorusunu bilen bir yönetici alın , hatırı sayılır üniversiteden . Diğer öğrencilerin Allah Belalarını vermiş ki şu soruyu cevaplayamamışlar!!!

Arkadaşlar bizzat şahit olduğum bazı durumlarda da ;  bu tarz ilanlar verilip , Cv'ler toparlanıp  insann kaynakları bölümlerinin SÖZDE  çalışıyor olduğunu göstermek isteniyor.. Bir Cv yığını !! ÇOK ÇALIŞIYOR İNSAN KAYNAKLARI VAHHH VAHHH!!! Bu tarz insan kaynaklarına sahip olan firmaların (Geneli Büyük) zaten alacakları adamlar belli olduğundan , asıl amaçları çalışıyor görünüp , zaman öldürmektir... Bu işletmelerdeki yöneticilerde bu tarz durumlar sonucunda seçildiğinden , o da bu bölümde çalışanların çok çalışıklarını sanıp(!!!) (belki hiç kontrol bile etmez) desteklerini bu kişilerden esirgemezler.

 Bu yönetici kesimi zaten oraya alınacak adamları kendisi belirlediğinden (yani oraya girecek adam zaten daha çok önceden belli ) sözde çalışıyor rolü yapan bu tarz kişilerin orada bulunmalarına göz yumuyor.(Zaten kendisi de bu şekilde bu işe girmiş...)

Bu bir zincirdir arkadaşlar , uzun süredir böyle gelmiş , böyle de gideceğe benziyor.  Biz bir TEPKI toplumu olamadıkça , böyle çok ilanlar verilir , böyle çok ( şaka gibi , sanki sen yokmuşssun gibi) ret cevabı verilir...

Böyle gitmeye devam ettikçe , o küçük elektronik aletlerdeki  bobinleri bile üretemeyen ülkemizde , BİLGİ üretemez duruma geleceğiz....Bilgi'den kastım  , Hürrem'e kaç kişinin kaç kez bindiği değildir!!!....


Sizlerin duygu ve düşüncelerine tercüman olduysam ne mutlu bana...

Saygılarımla...
Fatih YILDIRIM

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder